Rajskie Wyspy Zielonego Przylądka.

Wyspy Zielonego Przylądka, to wyspy otoczone Oceanem Atlantyckim, położone na zachód od wybrzeża Afryki. Warto je odwiedzać o każdej porze roku, gdyż ich podrównikowy suchy klimat sprawia, że pogoda dopisuje tam przez prawie cały rok. Sezon letni trwa na wyspach od maja do października i przyciąga rzeszę turystów. Od 2018 roku dla Polaków, jest to miejsce dostępne bez wiz. Rajskie Wyspy Zielonego Przylądka, to niewątpliwie:

Wyspa Sal – należy do najbardziej popularnych wysp pod względem turystycznym na całym archipelagu. Szczególnie przyciąga pasjonatów sportów wodnych oraz miłośników zwiedzania. Wartym zwiedzenia jest słone jezioro Buracona, gdzie podziwiać można ,,Błękitne oko’’ albo przejażdżka przez tereny Terra Boa, gdzie można zaobserwować zjawisko fatamorgany,

Boa Vista – to, ta z wysp, która zasłynęła z białych piasków, często zwana jest Saharą Wysp Zielonego Przylądka. Dodatkowo szczyci się kolonialną architekturą, żółwiami morskimi oraz tradycyjną muzyką,

Fogo – najciekawszym punktem atrakcyjnym jest aktywny wulkan Fogo. Jeśli posiadamy dobrą kondycję, to wówczas jesteśmy w stanie wspiąć się na jego szczyt. Tutaj możemy także podziwiać krajobrazy wulkaniczne w otoczeniu zielonych plantacji,

Santiago – charakteryzuje się między innymi zielonymi wzgórzami i dolinami, górskimi krajobrazami i niezwykłymi plażami,

Sao Vicente – wyspa pochodzi z wybuchów wulkanów, można na niej obserwować kratery. Turystów przyciąga także możliwość windsurfingu.

Rajskie Wyspy Zielonego Przylądka szczycą się kuchnią pochodzącą z wpływów portugalskich, zachodnio i południowoeuropejskich oraz zachodnioafrykańskich. Tutejsi mieszkańcy i kucharze knajp w swej kuchni serwują dużo ryb, owoców morza, kukurydzy, a zwłaszcza gulaszu z kukurydzy, fasoli, manioku, słodkich ziemniaków, ryb lub mięsa, który króluje pod nazwą Cachupa. Można też zjeść rajski deser, składający się z koziego sera podanego z różnymi powidłami, np. pastą z guawy.

Leave a Comment