Czy można suszyć owoce?

suszenie owoców

Czy można suszyć owoce? Oczywiście, wiele owoców można poddać temu procesowi. Dzięki niemu pozostaną one na dłużej trwałe i zachowają wiele cennych dla naszego zdrowia substancji odżywczych. Suszone owoce stanowią idealne dodatek do deserów, owsianki czy musli. To zdrowa przekąska, po którą warto sięgać każdego dnia.

Dlaczego warto suszyć owoce?

Suszenie owoców polega na odprowadzeniu z nich wody, dzięki czemu można je przechowywać dłuższy czas. Metoda ta w żadnym razie nie wpływa na ich smak czy wartości odżywcze. Za pomocą tego procesu przeciwdziałamy szybkiego zepsucie się żywności, a co za tym idzie, konieczności wyrzucenia jej do kosza. Z owoców sezonowych możemy cieszyć się przez cały rok. Dzięki suszeniu będziemy mieć do nich dostęp także w innych porach roku, tylko w zmienionej formie. Warto dodać, że suszone owoce są bogactwem ważnych dla naszego organizmu witamin oraz mikroelementów. Przygotowując je samemu, mamy pewność, że nie znajdują się w nich żadne szkodliwe dodatki i ulepszacze smaku.

Jakie owoce można suszyć?

Do tego procesu przydadzą się nam specjalnie suszarnie do owoców. A co można w nich umieścić? Suszeniu można poddać przeróżne owoce jak na przykład:

  • truskawki,
  • winogrona,
  • czereśnie,
  • nektarynki,
  • brzoskwinie,
  • morele,
  • jabłka,
  • banany,
  • kiwi,
  • żurawinę,
  • figi,
  • maliny,
  • śliwki,
  • wiśnie,
  • jagody,
  • cytrusy (pomarańcze, cytryny, limonki).

Jak widać, możemy sięgnąć po wiele owoców. Co ważne, zawierają one w sobie dużą ilość miąższu oraz wody, a więc będą suszyć się dłużej od innych artykułów spożywczych. Owoce zaleca się suszyć w temperaturze ok. 60 stopni Celsjusza.

Jak suszyć owoce?

Suszenie owoców można przeprowadzić w specjalnym urządzeniu, czy też wykorzystać do tego piekarnik. Warto pamiętać, aby większe owoce pokroić wcześniej w plastry. Morele czy brzoskwinie, trzeba wcześniej sparzyć oraz obrać ze skóry. Najprostszą metodą jest sięgnięcie po suszarnie do owoców. Alternatywą jest użycie piekarnika z termoobiegiem i rozłożenie owoców na pergaminie.

Suszenie owoców na większą skalę odbywa się już za pomocą przemysłowych suszarni z dobrym sterowaniem suszarniczym, pozwalającym w pełni kontrolować cały proces.

Jak przechowywać suszone owoce?

Aby móc przez długi czas przechowywać suszone owoce, najlepiej zainwestować w szczelnie zamykane pojemniki. Polecane są te z plastiku albo szkła. Odpowiednie będą te przezroczyste, aby móc obserwować stan owoców, bez konieczności otwierania pudełka. Pojemniki należy umieścić w suchym i chłodnym miejscu. Trzeba chronić je przed działaniem promieni słonecznych. Suszone owoce w takich warunkach przechowuje się przez minimum 6 miesięcy. Można je także w razie potrzeby zamrozić. Suszone owoce to popularny i smaczny dodatek do różnych dań, jak i zdrowa przekąska.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top