Zdrowe gotowanie nie musi być wcale czasochłonne i trudne. I co ważne, jego efekty mogą być naprawdę zaskakująco pyszne. Najlepszym tego przykładem jest właśnie kaszotto z indykiem, które można z łatwością przygotować w niecałe… pół godziny. I co ważne, danie te można urozmaicać na wiele sposobów, zmieniając tylko kaszę lub rodzaj użytych warzyw. Sprawdź, jakie to proste.
Kasza, warzywa i zdrowe mięso – połączenie idealne
Potrawa jednogarnkowa, jaką jest kaszotto jest bardzo sycąca, a także dostarcza do organizmu wszelkich niezbędnych składników odżywczych. To znakomity sposób na szybki obiad lub kolację, które są przy tym bardzo efektowne i oryginalne. W skład kaszotta wchodzi dowolny rodzaj kaszy (tym razem jęczmienna), mięso (w tym przypadku filet z indyka) oraz warzywa. Na talerzu znajdziesz więc węglowodany złożone, które zapewnią energię na długi czas, całą bombę i witamin i minerałów, a także wysokiej jakości białko. Indyk to chude mięso, które charakteryzuje się niewielką ilością tłuszczu, znakomitym smakiem oraz wysoką zawartością ważnych substancji odżywczych. Nie bez powodu jest często wybierany przez sportowców i osoby dbające o linię.
Przepis na kaszotto z indykiem krok po kroku
Do przygotowania kaszotta z indykiem potrzebujesz niewielkiej ilości składników. A są to:
– filet z indyka
– 100 g kaszy jęczmiennej pęczak
– 200 g świeżego szpinaku
– 200 g mrożonej fasolki szparagowej
– 1 cebuli
– 2 ząbków czosnku
– 1,5 szklanki bulionu lub wody niegazowanej
– łyżki oleju rzepakowego
– przypraw: soli, pieprzu, słodkiej papryki i ziół prowansalskich.
Przygotowanie jest banalnie proste: Indyka pokrój w kostkę, obsyp niewielką ilością przypraw i delikatnie obsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dorzuć pokrojona w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec wrzuć fasolkę szparagową oraz suchą kaszę pęczak (wcześniej przepłucz ją wodą). Dolej bulion lub wodę oraz gotuj przez ok. kwadrans – do miękkości kaszy. Posiekaj szpinak i dodaj do gotowej potrawy. Dopraw do smaku przyprawami, wymieszaj i gotowe!
Jak urozmaicić danie? Proste sposoby
W zależności od rodzaju użytych warzyw i kaszy, powyższe danie może zyskać całkowicie inny smak. Najlepiej oczywiście wykorzystywać warzywa sezonowe. I tak wiosną, może być to kaszotto z botwinką (świetnie smakuje z kaszą gryczaną), latem z brokułami (wykorzystaj do niego kaszę jaglaną i podawaj z serem feta), jesienią z dynią (idealna będzie kasza bulgur i parmezan). Istnieje niezliczona ilość kombinacji, a efekt zawsze będzie bardzo pyszny. I co ważne, poradzi sobie z nim nawet największy, kuchenny amator. Kaszotto z indykiem można jeść również na zimno i zabrać ze sobą do pracy w lunchboxie. Warto zapamiętać ten przepis i korzystać z niego jak najczęściej – z korzyścią dla zdrowia i samopoczucia.
Pomysł na pyszne kaszotto z indyka dostarczył serwis Wingsofquality.eu